Halvtid 2020 och varför så mycket i söder?

Posted by | No Tags | Uncategorized | Inga kommentarer till Halvtid 2020 och varför så mycket i söder?

Ja nu är det 1 juli och vi är halvvägs genom 2020 men ändå känns det som året knappt börjat. För rallysporten finns det några få ljusglimtar i sikte men fortfarande mycket osäkert. Vi hoppas självklart på en omstart för Rally SM inom kort och i Linköping ska vi försöka vara med. På kontot för onödigt vetande så beställdes idag lite fler grusdäck för att vara redo:) Så med undantag för garagemys och Lima har det varit ett uselt halvår för rally. Vi vänder blad och går vidare…..

2021 är ännu relativt oklart, igår presenterades tävlingarna i det som kommer bli det traditionella rallymästerskapet samt en sprint och asfaltsupplaga. Tävlingarna kommer främst ske i Småland och Skåne (å nu syftar jag på den traditionella serien så ingen missförstår). En dubbeltävling i Boden och en tävling på Gotland kompletterar. Eftersom jag gillar siffor roade jag mig med lite analyser av fördelningen av tävlingar. Det kan självklart ses som en idiotisk jämförelse, ett stockholmstänk etc. men ändå lite kul att tänka.

Sverige hade år 2019, drygt 10 miljoner invånare. En tanke kunde ju vara att sprida evenemang dit människor bor för att ha både tävlande men framförallt åskådare och sponsorer som tar sig dit. Eftersom jag vet att rally främst sker i mindre orter så gjordes en geografisk indelning efter län och sammanslagna regioner. Vad jag vet körs en tävling, vinterträningen i Boden som två tävlingar därav blir det 6st totalt.

Att det som jag kallar ”Södra Sverige” har tre tävlingar förefaller ändå rätt märkligt om det satt i relation till hur många tävlingar som finns inom ”Stora Mälardalen”. Varför inte någon av ”Köpingstäderna” (Linköping, Norrköping, Nyköping, Köping) eller Sandviken, Ludvika, Uppsala, Askersund. Vi som tävlande kan ju ta biltransporten till Klevshult i Småland eller båten till Gotland. Men för publik och sponsorer så blir det svårare att locka med icke redan helt inbitna rallyfantaster.

Jag hoppas att till 2022 vi får ett mer spritt mästerskap vilket underlättar rejält när det gäller sponsorer, servicepersonal och glada tillrop i skogen.


No Comments

Leave a comment